Despre parale

Fiind genul de calator cu cash  si  preponderent euro (schimb in dolari SUA doar pentru anumite tari unde stiu ca  are mai mare cautare), normal ca mereu caut sa-mi fac o idee cu privire la rata de schimb… Vestitul site XE afiseaza si nu prea  cursul real de la fata locului. Sunt destinatii pentru care cursul afisat pe XE e suficient de apropiat, sunt insa destinatii  pentru care  diferenta e foarte mare (in plus sau minus, de obicei in minus).

IMG_8674

Cum cunosc acest lucru, cand imi calculez necesarul  pentru calatorie, de obicei calculez la cel mai slab curs , astfel incat sa nu raman in pana, ba chiar sa pot spune ca am facut „profit”.  Sa povestesc despre N. Zeelanda, unde am fost de curand. Pe XE cursul este mult mai mare *adica in avantajul calatorului* decat realitatea de la fata locului. Mai slab chiar decat daca ai transfera niste  euro prin banca noastra, intrucat cu tot comisionul iesi mai  in castig decat schimband  la ei.  Chestie verificata. Apoi, nu  peste tot intr-o tara  gasesti acelasi  curs de schimb – sa ma refer iar la  NZ acum ca-i recent: in  AKL gasesti cursuri bune, intrucat sunt multe case de schimb (mai ales pe centrala Queenstreet) si nu toate practica  un curs identic (desi nu sunt diferente imense). Un curs mai bun insa am gasit  mai la nord in Paihia. Cu cat mergi spre sud, cursul   devine tot mai prost. Neschimband in nord cat am avut nevoie (in ideea de a nu intra prea mult in parale) am  fost nevoita sa schimb  in sud. In Nelson de ex., nu sunt case de schimb, doar banci si practica deopotriva curs slab si comision mare. In Christchurch am gasit casa de schimb – am si schimbat acolo – ma rog o suma mai mica ) dar se practica un comision, care te cam frige la buzunar. Am schimbat si in aeroportul din AKL si pot spune ca aveau un curs asemanator cu cel de la casele de schimb din AKL – iar  daca schimbi mai mult, primesti chiar un curs mai bun (fapt de care am profitat, fireste). Deci  atentie calatori spre NZ, sau spre alte destinatii …exotice. E bine mereu sa sti  intre ce limite te invarti, desi uneori poti gasi ceva sub limita  minima.

In alte  destinatii poti schimba in profit fata de ceea ce vezi pe XE – un astfel de exemplu este Gerogia unde, calculand  la  limita minima, dupa bunu-mi obicei,  am gasit la fata locului un curs de schimb net superior, astfel ca excursia mi-a iesit mai ieftin decat planificasem. Si inca ceva – daca din Gerogia mergi  spre Armenia, e bine sa schimb  lari georgieni in  drami armenesti in Tbilisi si nu in Erevan. Diferenta de curs pe care am gasit-o  era foarte mare…  Casele de schimb din  Erevan  ofera cursuri mai slabe.

Pentru calatorii spre Malaiezia, iata un pont  privind cursul de schimb: cel mai bun curs  din tot Kuala Lumpur si  aproape din toata Malaiezia (cu exceptia Borneo) este la Suria Comercial Center (un mare mall localizat fix in spatele Turnurilor Petronas si a Aquarium-ului.  Jos la parter, mergi la casa de schimb a lui Ali Noor, cu cat schimbi mai mult, negociezi mai bine, nu are comision, oricum cursul lor  nu se compara cu ce practica  altii.  Pe de alta parte, cel mai bun curs obtinut  vreodata in Malaiezia a fost in Kuching, la pravalia unei chinezoaice din China town. Atentie, multe case sau banci in Malaiezia nu dau un curs bun pentru bancnote  de 500 Euro *da am avut asa ceva si am vrut sa schimb acolo*, ba chiar ofereau mult sub cotatia normala, ceea ce m-a ambitioinat sa caut pana am gasit respectiva pravalie chinezeasca… In alte locuri, bancnote de valoare mica sau monezi nu sunt agreate (in special in aeroporturi,  – ex. Doha, am vrut sa iau apa din aeroport  cu monezi  de 2 euro si nu au fost acceptate, in schimb bancnota de 50 de ringgiti a fost acceptata la schimb. Nici bancnote mai mici de dolari singaporezi nu au fost acceptate – asa incat, daca prin Europa e bine sa avem marunt in buzunare, prin aeroport, nu acelasi lucru se potriveste prin alte colturi ale lumii – decat daca este vorba despre moneda tarii respective.

IMG_0203

Locuri unde nu m-am dus cu euro, sau am folosit si euro si  dolari SUA pt schimb: Chile –  am avut ambele valute la mine, totusi, desi mica diferenta, cursul euro – peso era mai  bun nitel decat cursul  dolar SUA – peso  (anul 2015). Alta tara unde am folosit la schimb doar dolari a fost Vietnamul. In Cambogia, dolarul SUA e …monedo  locala.. nu ai nevoie de  adevarata lor moneda, intrucat totul se cumpara si se vinde in dolari SUA. Firfiricile lor le primesti uneori  la schimb (adica daca trebuie sa-ti dea rest 1 dolar sau mai putin, poate sa-ti dea in  moneda locala. Asa incat pt. Cambogia, musai dolari SUA.  Revenind la NZ: cursul dolarului neozeelandez si cel al dolarului singaporez sunt aproape identice – zic aproape, cu un usor plus pentru dolarul singaporez. Interchange intre cele doua monede e uzual.

In Turcia am schimbat probabil doar odata la aeroport, apoi, am tot avut rest la fiecare intoarcere, astfel ca schimbam doar la casele de schimb  din Sultanahmet. Atentie, sunt foarte multe  case de schimb si nu sunt doua cu rate de schimb identice… Mai bine mergi oleaca in sus pana la Eminonu, 2 statii de tramvai, acolo gasesti cursuri mai bune.

In rest, despre bani, numai de bine! :))

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s